El Centre i Parc de la Gola

dimecres, 23 de setembre del 2020

LA MIGRACIÓ POSTNUPCIAL A TRAVÉS DE MALLORCA

 Ens trobam de ple en el període anomenat migració postnupcial, és a dir, el viatge cap a les zones d'hivernada després de l'època de reproducció. 

La direcció general de migració postnupcial al Paleàrtic occidental  és nord-est cap el sud-oest. Encara que a vegades algunes aus prenguin altres direccions fora de la norma general. 

Mapa del Paleàrtic Occidental, readaptat de WikimediaCommons, simulant la direcció general de migració postnupcial.


Com hem comentat en altres ocasions, la situació geogràfica de les Illes Balears és estratègica pel transcurs dels viatge d'aquestes aus migratòries, sient un lloc habitual de pas, descans, alimentació i en aquesta época també hivernada.

Imatge del poster elaborat per la Conselleria de Medi Ambient sobre la migració d'aus a Balears a la tardor.

Per això ara, en el cas de Mallorca, podem dir que al Cap de Formentor tenim una porta d'entrada a l'illa, i la sortida es dóna majoritàriament a l'extrem més al sud, el cap de ses Salines.

Modelització de les rutes migratòries el·laborat per Mari Carmen Oriola amb les dades del grup GORA


Gràcies a la tasca constant d'observació dels membres del grup GORA (Grup d'Observació de Rapinyaires d'Albercutx) i simpatitzants, s'estan obtenint dades molt interessants del pas d'aquests ocells per Mallorca.

Un exemple és la següent taula-resum de les dades obtingudes durant aquests darrers dies d'observació:


I on van aquestes aus? Algunes passaran l'hivern a les nostres illes o al nord d'Àfrica, altres travessaran el desert del Sahara i s'instal·laran a la zona del Sahel, pero algunes altres arribaran fins el centre i fins i tot el sud d'Àfrica. 

Això ens dóna peu per parlar en una pròxima publicació del viatge dels Falcons marins.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els racons de la Gola (III)

  Per acabar ,de moment,  el fil dels racons de la Gola, avui xerrarem dels accessos al parc, de la zona de garriga i pinar i el que anomena...