El Centre i Parc de la Gola

divendres, 2 d’octubre del 2020

El fabulós viatge del Falcó Marí

   El falcó marí és una espècie endèmica de la costa i illes mediterrànies, amb poblacions a l'Atlàntic marroquí i a les Illes Canàries. Es tracta d'una au estival reproductora que arriba per primavera a les Balears i reprèn el seu viatge cap a les zones d'hivernada dins el setembre-octubre. 


Exemplar de morfo clar de Falcó marí


  També és anomenat Falcó de la Reina (Falco eleonorae) en homenatge a Eleonora d'Arborea, dona excepcional que va regnar a Sardenya a finals del s.XIV, i que va legislar la protecció dels falcons.

  Una altra curiositat d'aquesta au és que la major part de l'any sembla que s'alimenta principalment de grans insectes i habita zones interiors; no és fins el moment de la cria que forma colònies als penyasegats marins. A més, retarda el seu període de reproducció per tal d'aprofitar l'arribada d'ocellets en migració per alimentar els seus polls.

  Aquest falcó és el protagonista d'un viatge de pel·lícula entre el Mediterrani i la illa africana de Madagascar, on passen l'hivern, la ruta del qual no va ser aclarida fins fa poc més de 10 anys.

  De fet inicialment es pensava que tots seguien la ruta mediterrània atravessant per la mar Roja, però dos individus marcats amb telemetria el 2007 varen donar un poc més de llum sobre el misteri de la migració d'aquests petits i singulars rapinyaires. 

  Aquests dos exemplars de Balears, en Formentor (adult de la colònia del cap de Formentor de Mallorca) i en Tagomago (juvenil nascut a aquest illot eivissenc) varen emocionar als ornitòlegs mostrant la seva travessia a través del desert del Sahara, cap a l'Africa Central, Tanzània i finalment Madagascar. Un viatge realment extraordinari.

                  Mapa de la ruta migratòria seguida per en Formentor i en Tagomago extret de l'article: Autumn Migration of Eleonora's Falcon Falco eleonorae Traked by Satellite Telemetry.


En aquesta enllaços podreu trobar els articles sobre aquest fantàstic descobriment.

https://www.uv.es/lolopas/zoolstud09.pdf

https://www.researchgate.net/publication/215798398_From_the_Mediterranean_Sea_to_Madagascar_Are_there_ecological_barriers_for_the_long-distance_migrant_Eleonora's_falcon

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els racons de la Gola (III)

  Per acabar ,de moment,  el fil dels racons de la Gola, avui xerrarem dels accessos al parc, de la zona de garriga i pinar i el que anomena...