El Centre i Parc de la Gola

divendres, 16 de març del 2018

La primavera ja és aquí / La primavera ya está aquí / Spring has already arrived

  Casi a tocar de la primavera astronòmica, aquesta ja ha començat fa temps per flora i fauna. La reactivació del camp després d'un hivern fred es fa més que evident a mida que passen els dies.

Plantes silvestres floreixen arreu. Plantas silvestres floreciendo en todas partes. Wildplants blomming everywhere.

   Els episodis de pluges i ara el bon temps fa que les plantes es mostrin exuberants arreu i puguin complir les seves funcions dins el cicle de la vida. Entre aquestes funcions es troba la d'alimentar a la diversa fauna que trobam, en aquest cas, a la Gola. Insectes, aus i plantes es troben intensament interrelacionats, sient imprescindibles uns i altres per pol·linitzar, proporcionar aliment o dispersar les llavors. 
   Dos exemples molt interessants que podem veure ara. El llampúdol (Rhamnus alaternus) necessita de la polinització dels insectes per poder fructificar. Més endavant, un ocell actuarà de dispersor i jardiner menjant aquest fruit i excretant la llavor en un altre lloc on, amb un poc de sort, naixerà una nova planta.

Mosca de la família dels sírfids. Mosca de la família de los sírfidos. Fly belonging to the Syrphidae family.


Llampúdol (Rhamnus alaternus) fructificant. Aladierno fructificando. Italian Buckthorn with fruits

  Un altre exemple és l'albó (Asphodelus aestivus) i el cebollí (Asphodelus fistulosus), tots dos en floració ara. S'ha vist que moltes espècies de petites aus inicialment insectívores aprofiten també el néctar que proporcionen les seves flors, actuant així també com a polinitzadors. Aquests sucres suposen una font d'energia molt important sobretot per espècies d'aus migratòries que han de menester carregar de combustible pel seu viatge.

Albó / Aspfódelo / Asphodel

Cebollí / Gamoncillo / Hollow-stemmed asphodel

La primavera és típicament el període principal de cria de moltes espècies d'aus. Així i tot l'època de reproducció va començar per algunes espècies ja dins l'hivern (per exemple els corbmarins) i per altres s'allargarà gairebé fins la tardor (per exemple els tudons).

Pollets de Collblau amb la mare cercant menjar. Pollitos de ánade real con la madre buscando comida. Mallard ducklings with his mum looking for food.

Ens trobam en un període tan intens com fràgil que hem de saber gaudir però també respectar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els racons de la Gola (III)

  Per acabar ,de moment,  el fil dels racons de la Gola, avui xerrarem dels accessos al parc, de la zona de garriga i pinar i el que anomena...