El Centre i Parc de la Gola

dimecres, 7 de març del 2018

El coa-roja de barraca

El coa-roja de barraca , Phoenicurus ochruros, és un passeriforme de la família dels túrdids, per tant "cosí" de vitracs, tords i coablanques.



   A Balears es tracta d'una espècie principalment hivernant i també migrant pre-sahariana, es a dir que les poblacions migradores  d'Europa central  passen l'hivern a la conca mediterrània. Solen arribar principalment dins l'octubre i els darrers estan a les nostres illes  fins març-abril.

Mapa de distribució del Coa-roja de barraca al món

   Per la seva identificació és molt útil fixar-nos en el seu gizz o jizz , paraula anglesa emprada per descriure la combinació de comportament, silueta, postura d'un ocell. La silueta és similar a la d'un ropit. Sol emprar posadors des dels quals cerca i vetlla els artròpodes sobre els que depreda, encara que també pot menjar petits fruits silvestres. Quan localitza una presa l'intenta capturar en un vol acrobàtic i torna al posador. Aquest comportament el trobam també a altres ocells insectívors. A més té un "tic" en el que sembla que arrufa les potes sense moure's del lloc.
   
Mascle adult (esquerra) i inmadur o femella (dreta)  a la zona humida de la Gola

Pel plomatge i amb observació a distància podem distingir mascles adults i joves/femelles. La subespècie que s'observa normalment a Balears és la gibraltariensis. Les femelles adultes tenen un plomatge molt parescut als dels joves dins el seu primer any de vida; coloració gris-marró amb la coa de color rovell. Els mascles adults són de color gris fosc que va cap a negre a la cara i pit, destacant, a part del roig de la coa, dues taques blanques a les ales.


El nom "de barraca" pot ser li ve donat per la costum que té de dormir en zones cobertes com porxades o baix teulada de terrasses i casetons.
El nom científic és una redundància de la característica de la seva coa roja:


Més info:
https://www.seo.org/ave/colirrojo-tizon/
http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/black-redstart-phoenicurus-ochruros
Diccionari etimològic dels noms científics dels Països Catalans



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els racons de la Gola (III)

  Per acabar ,de moment,  el fil dels racons de la Gola, avui xerrarem dels accessos al parc, de la zona de garriga i pinar i el que anomena...