El Centre i Parc de la Gola

divendres, 30 d’octubre del 2020

Els racons de la Gola (II)

  Avui donarem unes quantes senyes més sobre la zona de salicòrnia i els torrents, els ponts de fusta i els miradors.


LA SALICÒRNIA

  És el nom genèric que reben diferents espècies d'una planta que està totalment adaptada a crèixer en zones d'aigües salobres i salades. Amb ell ens referim a tota la superfície que ocupa i que està lligada al que també a vegades anomenam  zona inundable. Com passa amb la llacuna de la Gola, si el nivell de la mar està alt trobam aigua  fins arran dels camins en les zones on el camí passa més aprop de la salicòrnia. Si el nivell d'aigua és baix, apareix una vorereta de fang tot voltant la salicòrnia que també és molt utilitzada per limícoles, xàtxeros i titines.

    Salicòrnia totalment inundada en un dia amb el nivell de l'aigua molt alt.

Aquest espai és refugi i zona de cria i alimentació d'algunes de les aus que passen i viuen a la Gola, d'aquí que sempre demanem mantenir-se en el camí i no entrar-hi per les molèsties que podríem ocasionar. 

ELS MIRADORS

Per poder passar una estona observant trobam aquests punts que anomenam miradors. Hi ha el de davora la caseta d'informació (1), el que hi ha passat el primer pont (2) i el del cartell de l'àguila peixetera o mirador central (3). 

    Vista des del mirador central.

Especialment el de davora la caseta i el central ens donen dues persectives generals diferents des de les quals és molt interessant escanejar amb els prismàtics tota la zona per cercar les aus.


ELS PONTS DE FUSTA I ELS TORRENTS

Si seguim el recorregut de la Gola començant des del centre d'informació contam tres ponts de fusta. El primer  (a) just després de la primera sortida del parc cap a l'aparcament. Per davall no hi passa cap torrent però si que hi té part de la zona inundable de salicòrnia que s'ha anomenat anteriorment. Des d'aquest pont podem observar un costat de la salicòrnia i la llacuna que queda ocult des de les altres zones. És un lloc on podem cercar la xivitona, el cegall, la valona, etc quan hi ha fang a la vista.


     Vista cap a la llacuna des del primer pont de fusta

Seguint cap envant trobam una bifuració que va cap el mirador 2 (sense sortida) o cap el segon pont. Aquest és un redol de mates i pins que agrada molt als petits ocells tipus ropit i busquerets.

    Bifurcació a mig camí entre els dos primers ponts de fusta.


El segon pont de fusta (b) passa per damunt el torrent de Siller. Aquest torrent està canalitzat fins que ja entra al parc i és també un bon punt d'observació d'ambdos costats del torrent, part del pinar i el camp de repoblació. 

Seguint l'itinerari trobam una altra bifurcació que ens du cap el mirador central (c, sense sortida) o cap el tercer pont de fusta. Del mirador central ja n'hem parlat i és interessant donar un cop d'ull a banda i banda del camí fins que hi arribam.

El tercer pont de fusta és el del torrent de Gotmar. Si miram direcció cap a la mar tenim una vista molt peculiar del braç del torrent entrant dins la Gola i part de la salicòrnia. L'altre costat ens dóna una visió retallada per les canyes del fons i joncs vorejant el torrent. Aquí és on a vegades podem trobar l'arner, damunt les canyes ajagudes, les gallinetes d'aigua  menjant pels costats i  cercar agrons més amagadissos com l'orval. Pels pins que queden arran del torrent també hi podem cercar petits passeriformes. 

    Tercer pont de fusta, el del torrent de Gotmar.

    Vista del torrent de Gotmar, amb les canyes al fons.

Més info:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els racons de la Gola (III)

  Per acabar ,de moment,  el fil dels racons de la Gola, avui xerrarem dels accessos al parc, de la zona de garriga i pinar i el que anomena...