El Centre i Parc de la Gola

divendres, 25 de maig del 2018

Període de transició ornitològica

  El període migratori poc a poc va acabant amb el pas de les espècies més tardanes i alguns despistats.
  Ara encara podem veure pas d'algunes milanes (Milvus milvus) , milana negra (Milvus migrans), arpelles (Circus aeruginosus), àguila calçada (Hieeraetus pennatus) i sobretot falcons vespers (Pernis apivorus).
  Per la Gola  ahir teníem dues boscarles de canyet (Acrocephalus scirpaceus) i avui un coaroja (Phoenicurus phoenicurus), el primer migrant i estival reproductor a Mallorca, i el segon purament migrant a Balears. 
En el centre de la imatge un coaroja femella /colirrojo real / Common redstart  / P. phoenicurus)

   Però també encara tenim espècies que fins fa poc es consideraven exclusivament migrants i hivernants, com el ropit (Erithacus rubecula), i que any rera any es detecten més exemplars també a l'estiu en algunes zones.
Ropit /Petirrojo / Robin / Erithacus rubecula que encara tresca per la Gola.

   Al torrent de Gommar hem trobat un exemplar de primer estiu d'orval (Nycticorax nycticorax), aquest possiblement un migrant o estival no reproductor, encara que a Mallorca és també sedentari i hivernant.
En el centre de la imatge un Orval / Martinete / Night Heron / N. nycticorax d'esquenes i amb part del plomatge mudat.

   Per altra part és el moment de gaudir dels estivals reproductors i dels sedentaris amb els seus pollets.
   El menjamosques gris balear (Muscicapa striata ssp. balearica) arriba per primavera per criar a Balears, les seves zones d'hivernada també diferents de les de la subespècie nominal, possiblement hagi propiciat aquesta diferenciació; sembla només coincideixen durant la migració.

Menjamosques gris de la subespècie balear /Papamoscas gris de la subespecie balear / Balearic Spotted Flycatcher / M. striata balearica

  Revolotejos de grups d'ocells i sons que ens resulten familiars però estranys; són els polls volanders acompanyant els pares i aus juvenils de les diferents espècies que crien al parc: busquerets capnegre, reietó cellablanc, vitrac, ferrerico, gorrions, gafarrons, verderols, trencapinyons, tudons, tórteres...

Juvenils de Ferrerico / Carbonero común / Great Tit / P. major


Juvenil de Reietó cellablanc / juvenil de reyezuelo listado /  Firecrest fledgling / R. ignicapilla


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els racons de la Gola (III)

  Per acabar ,de moment,  el fil dels racons de la Gola, avui xerrarem dels accessos al parc, de la zona de garriga i pinar i el que anomena...