El Centre i Parc de la Gola

dimecres, 14 d’octubre del 2020

Els racons de La Gola (I)

 Sabeu on és el tamarell gros de la Gola? I quants ponts de fusta té el parc? I quin és el mirador central?

El parc de la Gola té molt de racons on cercar i trobar les aus (i altra biodiversitat) que convé conèixer.

Quan feim el llistat d'ocells del parc o la informadora us dóna indicacions d'on s'ha vist tal ocell o tal altre, anomenarà els torrents, la salicòrnia, els ponts de fusta, la zona de repoblació, etc, com a fites per saber on trobar-los.

Així que encetam una sèrie de publicacions on vos en farem cinc cèntims perque conegueu un poc més el parc. Avui vorem els voltants de la caseta, la llacuna principal i el tamarell gros.


VOLTANTS DE LA CASETA

La caseta de fusta de la Gola és on es troba el Centre de Turisme Ornitològic. Està rodejada de prats d'herbàcees anuals amb tamarells, pins i mates aïllades. I és on hi ha el petit abeurador que sovint treim a les nostres publicacions de FB.

La zona coberta per les herbàcees varia molt al llarg de l'any; gairebé totalment seca a l'estiu, reneix amb les primeres pluges de la tardor i es presenta esplendorosa a la primavera amb la floració de les plantes silvestres. Actualment només s'intenta mantenir a ratlla l'herba dels voltants més propers de la caseta i el camí, d'aquesta manera s'afavoreix la diversitat vegetal i d'insectes a la vegada que s'utilitza la coberta vegetal com a dissuasori d'aficar-se a zones més sensibles del parc.


LA LLACUNA PRINCIPAL

Amb això ens referim a la massa d'aigua més grossa i permanent de la zona humida de la Gola. Encara que pateix minves i crescudes depenent del nivell de la mar (i aquest a la vegada de la pressió atmosfèrica), té uns límits bastants clars. 

Quan és ben plena d'aigua les ànneres són les reines del lloc, en canvi, quan baixa el nivell apareixen illetes de sediments que són molt apropiades per altres aus com els limícoles, gavines, xàtxeros, etc.

També és on trobam els 2 posadors de fusta en forma de T.


EL TAMARELL GROS

Es tracta d'un arbre de dimensions espectaculars en comparació als tamarells que estam acostumats a veure a la resta del parc i voltants.  

El trobam seguint el camí principal, no massa enfora de la caseta, a mà dreta.  

La seva fesomia també és canviant al llarg de l'any segons si està amb o fora fulles o florint. Té un tronc gruixat i branques llargues, algunes d'elles ajagudes pel pes. A davora té un redol de canyes i grans mates. Tot el conjunt fa que sigui un racó que agrada molt a tudons, mèrleres, ropits, gorrions, menjamosques i altres espècies d'ocells de mida petita.



En les pròximes publicacions vos seguirem descobrint els racons del parc de la Gola :)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els racons de la Gola (III)

  Per acabar ,de moment,  el fil dels racons de la Gola, avui xerrarem dels accessos al parc, de la zona de garriga i pinar i el que anomena...